Néhány hete olvastam először a chrome böngésző motorjára épült és a nagyon hangzatos 'böngésző újragondolva' elcímmel ellátott Rockmelt böngészőről. Imádok új dolgokat kipróbálni, természetesen egyből elkezdtem sorban állni meghívóért.

Normális esetben nem írnék szoftverekről, de a Rockmelt azt állítja magáról, hogy a közösségi média, pontosabban a facebook és twitter integrációjával egy új szintre emeli a böngészést.

A kíváncsiságom tovább nőtt, amikor kiderült, hogy a projekt egyik frontembere Mark Andressen, a Microsoft által gaz módon kicsinált fair küzdelemben legyőzőtt Netscape egyik alapítója.

Az első szembetűnő dolog az, hogy egy hatalmas listányi facebook adat hozzáférést engedélyezését kéri a böngésző, ami értehtő, hiszen a hozzáférés a funkcionalitások alapját képezi. A leírásban olvasható, hogy náluk a privacy a legfontosabb, meg hát szeretném is látni a funkciókat, úgyhogy bátran kattintottam a továbbra.

Kezelőfelület

Balra az ismerősök láthatók, jobbra pedig a facebook, gmail és twitter accountok. További szolgáltatások is lesznek, egyelőre ezekkel kell beérni.

Az ismerősökre kattinva azonnal csetelhetünk, és megtekinthetjük a korábbi aktivitásokat. Alapbeállításként az online / recently online / offline a megjelenítés sorrendje, de a megcsillagozott cimboráink pedig státusztól függetlenül látszanak.

A Gmail integrációja számomra kicsit furcsa. Gyönyörűen látható a beérkezett elemek száma, így nem foglal el egy teljes fület a gmail. Az üzenetekre kattintva nem reply hanem share gomb vár minket. Jómagam nem vagyok egy Google reader zsönglőr, ezért nem teljesen világos, hogy miért osztanám tovább az üzeneteimet :)

Feedeket is pikk-pakk hozzáadhatunk, már látom, hogy az RSS gombokat ismét vadászni kezdem a szimpatikus blog oldalakon.

A böngészett oldalak is könnyen tovább oszthatók, ami nem meglepő, hiszen a Rockmeltéknél minden erről szól. Van egy-két ismerősöm, aki mr most majdnem mindent megoszt a facebook-on, amit lát, és ezzel a böngészővel ezt még tovább fogják fokozni.

A kezelőfelület szépségét a könnyű bookmark-olás az Opera style egy beállítógomb mind felett teszi minimalistává, ám mégis hatékonnyá.

Keresés

Gyűlölöm a beépített kereső szolgáltatásokat, de a Rockmelt megoldása tetszik. Kis panelben nyilnak a találatok, de külön tab-ba is kivihetők. A Google search nem jelenít meg fizetett hirdetéseket, és iszonyú gyors. Ennek ellenére nem hiszem, hogy az ujjaimba hárkódolot ctrl+T + google.com + keresőszó mozdulatsort el fogom tudni hagyni egy hamar.

Összesítés

Egyszerű, könnyen kezelhető böngésző a Rockmelt. Többször is elhasalt használat közben, de egy beta esetében ez teljesen elfogadható. Láthatóan azokra a felhasználókra lő, akik éjjel nappal a facebook-on lógnak és az ő életüket szeretné egyszerűbbé tenni. Egyértelműen van ilyesmire igény, a kérdés csak az, hogy mennyien lesznek azok, akik a böngészőjük részéve varázsolják majd a garantált figyelemelterelést.

A bejegyzés trackback címe:

https://socialworker.blog.hu/api/trackback/id/tr662451083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása