Facebook likes Zynga

2010.05.19. 19:24

Nem semmi szappanoperának lehettünk tanui az elmúlt fél évben. Akkor kezdődtek a Facebook és a Zynga közötti ellentétek, amikor a közösségi oldal elhatározta, hogy a nagyobb bevétellel rendelkező játékok üzemeltetőitől 30% részesedést fog kérni tranzakciónként.

Az ötlet egyébként nem ördögtől való, kis Hazánkon kívül mindenhol komoly részesedéseket kell fizetni a játékok futtatásáért, viszont ilyenkor a közösségi háló is segít a forgalom generálásában. Hogy csak a nagyobb piacokat említsük, az orosz és lengyel piacokon 50%-ot elkérnek a befutott közösségi hálók, a törököknél mindez 30-40%.
Nálunk az iwiw-en jelenleg nem kell részesedést fizetni, a baratikor.hu is ingyenesen kitolja az alkalmazásokat.

A facebucks virtuális pénz bevezetése is logikus lépés lehet, ha a facebook méretének köszönhetően képes előnyös bevételmegosztást kiharcolni a helyi fizetési szolgáltatóktól, operátoroktól.

A két cég tehát komoly nyilatkozatháborút vívott, mely során a Zynga egy hónapja még azt is kilátásba helyezte, hogy saját játékportált alapít. Sokáig úgy tűnt, hogy a Facebook nem hatódik meg a fenyegetéstől, hiszen ő egy 400 millió aktív taggal rendelkező közösségi háló, nanehogymá hagyja magát megfenyegetni egy hatodakkora alkalmazásgyár által.

A Zynga távozásának hírére sok blog latolgatni kezdte, hogy hogy néznének ki a facebook látogatottsági adatai, ha a napi vitruális ültetés és trágyázás miatt bekukkantó felhasználók elmaradnának. Mi történne, ha bizonyítást nyerne, amit mindenki sejt: a facebooknak nagyobb szüksége van az alkalmazásokra, mint fordítva. A játékok brutális mennyiségű látogatót hoznak be az oldalra, akik rengeteg időt és pénzt költenek kedvtelésünknek.

Valószínűleg a Facebook is rájött erre, hiszen tegnap a Zyngával 5 éves együttműködésről szóló szerződést írtak alá. A részletek nem nyilvánosak, állítólag a Zynga is hajlandó valamekkora részesedést átengedni bevételeiből a deal keretében.

Ez valószínűleg egy olyan deal lesz, amely lejárta előtt értelmét veszti majd, hiszen a környezet sebesen változik. 5 évvel ezelőtt facebook se volt...

A bejegyzés trackback címe:

https://socialworker.blog.hu/api/trackback/id/tr622016205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása