A múlt héten publikáltunk egy kutatást, ami a munkahelyi internetezési szokásokkal foglalkozott. 2009-ben már volt egy hasonló kutatásunk, de akkor inkább azt néztük, hogy mennyire titlják a munkahelyek a közösségi hálók használatát.

A mostani kutatás során inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyiben különböznek a nők és a férfiak a munkahelyi internetezésben. Ezeket találtuk:

1. Mégsem a nők az aktívabbak

Ha megnézzük mért közösségi hálók adatait, akkor azt láthatjuk, hogy a nők nagyobb arányban képviselik magukat a közösségi hálón, mint a férfiak. Talán még az is kijön majd, hogy több időt töltenek a közösségi hálókon.

Legnagyobb meglepetésünkre a kutatásunkból az derül ki, hogy a férfiak aktívabban használják a közösségi oldalakat munkaidőben. Ez részben annak is köszönhető, hogy a kutatásban részt vevő nők többsége kimegy a konyhába a szünetben, és munkatársaik társaságát keresik. A férfiak inkább a gép előtt maradnak.

2. A férfiak inkább üzletelnek

A feldolgozott adatok azt mutatják, hogy a férfiak jobban ki tudják használni a web 2.0 adta lehetőségeket, üzleti kapcsolatokat építenek és ápolnak a közösségi oldalakon. A nők beszélgetésre, magán jellegű kommunikációra használják inkább a hálókat.

3. A nők kevésbé buknak le

Vagy kevesebb okot adnak a dorgálásra.

A felmérés szerint közel minden 5. férfi felelősségre lett már vonva a munkahelyi netezési szokásaival kapcsolatban. A nőknél ez mindössze csak 17%.

4. A férfiak szigorúbb főnökök

A nők között patthelyzet alakult ki azzal a kérdéssel kapcsolaban, hogy internethasználat szabályozása automatikusan javítja a munkamorált is. A férfi munkavállalók szerint badarság lenne szabályozni a látogatható oldalakat, attól senki sem fog hatékonyabban dolgozni.

Más azonban a helyzet a munkaadói oldalon: főnökként a férfiak szigorúbbak a munkahelyi böngészés terén, mint a nők.

5. A nők kevesebbet pihennek, többet dolgoznak

A kutatás rákérdezett arra is, hogy ki mekkora szünetet tart a munkahelyén. Könnyen megállapítható, hogy a férfiak több szünetet tartanak és azokat is hosszabban.

Csak ebéd- és kávészünetet a férfiak 63%-a és a nők 79%-a tart. Rendszeres, maximum 2 órás szünetet a férfiak 14%-a, a nők 8%-a tart. 2 óránál is hosszabb pihenőt a férfiak majdnem negyede (23%), a nők 13%-a tart

A bejegyzés trackback címe:

https://socialworker.blog.hu/api/trackback/id/tr382133853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása