Akit nem nyomott le a Facebook

2010.10.07. 17:00

Mai hír a Webisztánon, hogy itthon véget ért az iWiW - Facebook párharc, utóbbi győzelmével. Ez a forgatókönyv már több országban is lejátszódott, azonban van egy közösségi oldal, amit a Facebook minden akarata ellenére nem tudott lenyomni. Ez a Barátikör.com anyavállalata, a Draugiem

Réges-régen egy messzi-messzi baltikumi államban, a litván lett alföldön elindult a Draugiem.lv, pontosan akkor, amikor a Facebook is elstartolt a nagy amerikai síkságon. A közösségi oldal rövid időn belül, egy év alatt az ország első számú közösségi oldala és az ország leglátogatottabb weboldala lett. Sokkal rövidebb idő alatt sikerült egyeduralkodóvá válnia, mint az iWiW-nek (nekik erre 4 évük volt és két évvel a Facebook előtt indultak).

Egy év után a Draugiem nem állt le a fejlesztésekkel, mint az iWiW tette, nem vált sem nehézkessé, de idejétmúlttá. Ugyanúgy megtalálhatóak rajta a Facebook által is nyújtott szolgáltatások, sok esetben még fejlettebb és felhasználóbarátabb formában is. A Draugiem felismerte, hogy fontos az is, hogy kik és miért regisztrálnak az oldalra - idővel a politikusok még a Facebook terjeszkedési törekvései előtt regisztráltak az oldalra. A közélet, a popkultúra és a fiatalok elsődleges találkozóhelye lett a Draugiem. Pl. zenekarok írtak róla dalokat (vigyázat, lett rapzene alert!).

A 1,7 millió lett ajkú lakossal rendelkező országban naponta 500.000 egyedi belépéssel büszkélkedhetnek. A táblázatban látható, hogy a Facebook Lettországban az első 10 leglátogatottabb oldalba se került be.

Az iWiW-vel ellentétben a Draugiem nem maradt meg Lettország határain belül, 2006-ban már 38 országban volt elérhető a közösségi oldal az adott ország saját nyelvén. Ekkor indult egyébként itthon a Barátikör oldal is, mint a Draugiem leányvállalata. Jelenleg számottevő méretben angol, német, lett, litván, orosz és magyar nyelven létezik a közösségi oldal. 

A Draugiem.lv és a Baratikor.hu 2009-ben megnyitotta API-ját és a mai napig több, mint 100 alkalmazás (főleg játékok) készült el az oldalra. Érdekesség, hogy magyar fejlesztők is elkezdték felfedezni a draugiem.lv rendszerét, mióta a facebook egyre nehezebbé teszi a fejlesztők számára alkalmazásaik népszerűsítését.

A tény, hogy a Draugiem.lv 2010-re a lett identitás része lett, kemény munka és a részletekre való odafigyelés eredménye. Adományokat gyűjt és az országot érintő fontos ügyeket karol fel. A reklámhelyek nagy részén ingyenes, társadalmi hirdetések futnak. Politikai hirdetések soha nem jelentek meg az oldalon, viszont az összes nagy piackutatócég használja a draugiem.lv teljes lakosságot megszólítani képes piackutató rendszerét.

A Draugiem.lv annak ellenére ilyen népszerű, hogy a szolgáltatások nagyrésze fizetős. Emiatt Lettországban arányaiban a világon a legnagyobb az emeltdíjas sms-ekből származó bevétel és a mobil adatforgalom, mely komoly szerepet játszik a helyi telkópiac fejlődésében is.

A miniszterelnök idén köszöntőt mondott a főoldalon a cég születésnapján, nyáron a 8. legnépszerűbb brand díját nyerte el az országban. Külföldön olyan cégek is felfigyeltek rájuk mint a Google. Az amerikai keresőórás régóta keresi a Facebook 'ellenszerét' és nemrég Rigában járt Jared Cohen, a Google Ideas igazgatója. Az alábbi videón a Draguiem irodájáról készült imázsvideó látható:

 

A Facebook az elmúlt két évben sikertelenül próbálkozott elnyomni a Draugiem látogatottságát. A kezdeti sikerek és a folyamatos fejlesztés miatt a Draugiem olyan versenyelőnyre tett szert, amit külföldről, helyi piaci ismeret nélkül egyszerűen nem lehetett lekörözni.

Az emberek többsége egyetlen közösségi oldalt használ rendszeresen.

A bejegyzés trackback címe:

https://socialworker.blog.hu/api/trackback/id/tr382353983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása